6 veranderingen in 2020 waardoor u dringend uw huis wil verkopen

Een nieuw jaar betekent nieuwe veranderingen, ook voor uw huis. Wilt u liever geen grote kosten betalen en dringend uw huis verkopen? Wij zetten alle veranderingen op een rijtje.

1. Woonbonus

Sinds 1 januari 2020 valt de woonbonus weg en komen er lagere registratierechten in de plaats. Vlamingen hebben geen fiscaal voordeel meer bij het kopen van een nieuwe woning. Bij de aankoop worden de registratierechten wel met 1% verminderd. De kosten van de registratierechten dalen van 7% naar 6% en van 6% naar 5% als u renovaties uitvoert om uw woning energiezuiniger te maken. Deze veranderingen leiden tot een verlies van duizenden euro’s. Voor leningen die voor 2020 werden afgesloten, telt de woonbonus wel nog.

2. Woonkrediet

Vanaf 1 januari 2020 kunnen Vlamingen slechts 90% lenen voor een nieuwe woning bij de bank. Dat wil zeggen dat de andere 10%, zoals de registratie- en notariskosten, uit eigen zak betaald moeten worden. Bij leningen voor de aankoop van een huurwoning, moet minimum 20% van het totale aankoopbedrag zelf betaald worden. Voor jonge starters wordt er wel nog een uitzondering gemaakt. Maximum 35% van de starters mag meer lenen dan 90%. Daarnaast mag maximum 5% meer lenen dan 100%.

3. Subsidies

Sinds het nieuwe jaar zijn er minder subsidies voor investeringen in een energiezuinige woning. Een energie neutrale woning is een grote investering. Om deze kosten te besparen, kunt u beter dringend uw huis verkopen.

Voor deze energiebesparingen kunt u nog steeds subsidies aanvragen aan een verminderde prijs:

  • Dak-, muur- en vloerisolatie
  • Hoogrendementsglas
  • Warmtepomp
  • Zonne- of warmtepompboiler

4. Dubbel glas

Vanaf het nieuwe jaar moet er in eigen woningen en in huurwoningen verplicht dubbel glas aanwezig zijn. Dit telt voor zowel de leefruimte, keuken, slaap- als badkamer. Elke woning die tegen 2023 niet in orde is, heeft het risico om ‘ongeschikt’ verklaard te worden.

5. Dakisolatie

Naast dubbel glas moet het dak van huurwoningen ook geïsoleerd zijn vanaf dit jaar met een dikte van 3 à 4 centimeter. Elke huurwoning die niet voldoende geïsoleerd is, loopt het gevaar om ‘ongeschikt’ verklaard te worden.

6. Rookmelders

Ten slotte moeten er vanaf 2020 in elke woning verplicht rookmelders geplaatst worden op alle verdiepingen. Sinds 2013 is dit al van toepassing op huurwoningen en nieuwbouwwoningen. Een woning verhuren zonder rookmelders is verboden en wordt dan ook streng gecontroleerd.

Wilt u na al deze veranderingen dringend uw huis verkopen? Contacteer ons voor meer info.